Őrségi Kerékpáros útvonalak

Forrás: Őriszentpéteri Közös Önkormányzat

Hossz: 33 km
Szintkülönbség: 250 m
Útjelzés: Őrség 1 kerékpárútvonal
Nehézségi fok: könnyű, családbarát

Az Őrség 1 kerékpár útvonal a Szala (Zala) folyót követve vezet Őriszentpéterről Szalafőre, majd az erdőn át Szlovéniába régi magyar vidékre, hogy aztán Kercaszomornál visszatérjünk hazánkba, s Bajánsenyén keresztül, az egykori Maginot-vonal mentén az Őrség fővárosába. Útközben Árpád-kori templomok mellett haladunk, a Pityerszeri Népi Műemlékegyüttes, a helytörténeti gyűjtemények bepillantást engednek a régi paraszti világba, bekukkanthatunk a középkori téglaégetőbe vagy a jégverembe, megpihenhetünk az „Őserdőnél”, a Hodosi-tónál, a Malomkert-kempingben, gólyákat számlálhatunk Bajánsenyén, kirándulhatunk a Pusztatemetőhöz vagy a Kis-hegyre…

Hossz: 33 km
Szintkülönbség: 280 m
Útjelzés: Őrség 2 kerékpárútvonal
Nehézségi fok: könnyű, közepesen nehéz szakaszokkal

Az Őrség 2 kerékpár útvonal vadregényes erdőkön át vezet Őriszentpéterről a Belső-Őrség dimbes-dombos vidékére, onnan Szentgyörgyvölgyre, Magyarföldre, majd Kerkáskápolnán keresztül érkezünk vissza az Őrség fővárosába. Magyarszombatfán, a gerencsérek földjén megismerkedhetünk a közel 700 éves fazekas hagyománnyal. Utunk során gyönyörködhetünk a bajánsenyei templom faragott zsoltármotívumaiban, a veleméri Szentháromság templom fényjátékában, a magyarföldi Fatemplom „bárkájában”, a szentgyörgyvölgyi református templom fakazettás mennyezetében, vagy elidőzhetünk az Őrségi Vadászati Kiállítás, a Sindümúzeum, Balek Tamás magángyűjteménye és a bajánsenyei helytörténeti gyűjtemény kincsei között…

Hossz: 28 km
Szintkülönbség: 170 m
Útjelzés: Őrség 3 kerékpárútvonal
Nehézségi fok: közepesen nehéz, nehéz szakaszokkal

Az Őrség 3 kerékpár útvonal Őriszentpéterről a Városszeren át vezet az erdőn keresztül az aprófalvak vidékére. Távol a világ zajától kerekezve Kerkáskápolna, Ramocsa, Kerkafalva, Szatta érintésével visszajutunk a nagyrákosi Völgyhíd tövébe, onnan pedig kavicsos úton a világ közepére, Ispánkra. A zsuppfedeles tájház a kovácsműhellyel, a kódisállásos házak, a helytörténeti gyűjtemények, virágzó porták, gazdaságok a régi paraszti világba kalauzolnak. Megpihenhetünk a szattai öreg hársfa árnyékában, a Békeligetben vagy a Bárkás-tó partján. Megízlelhetjük a zamatos őrségi házi szörpöket, lekvárokat, kóstolhatunk ínycsiklandó sajtokat, igazi habos tehéntejet, különleges csokoládét, aszalt gyümölcsöket.

Hossz: 38 km
Szintkülönbség: 150 m
Útjelzés: Őrség 4 kerékpárútvonal
Nehézségi fok: könnyű, családbarát

Az Őrség 4 kerékpár útvonal Őriszentpéterről a nagyrákosi Völgyhíd mentén a pankaszi szoknyás harangláb felé, majd a Vadása-tó vidékére vezet, hogy aztán az erdészeti kavicsos és aszfaltozott utakon a szőcei tőzegmohás láprét érintésével Ispánkon át visszatérjünk az Őrség „fővárosába”. A Vadása-tó, kirándulók, fürdőzők, horgászok kedvenc helye. Vadregényes, sűrű erdő közepén fekszik, tiszta vizét 12 forrás táplálja, vízében ponty, amur, keszegfélék, süllő, balin és kárász tenyészik. A szigorúan védett szőcei tőzegmohás lápréten számos jégkorszaki maradvány-növényfaj található, a területet úgy tartják nyilván, mint az ország egyetlen tőzegmohás lápját. Viszákon járva mindenképpen kóstoljuk meg az itteni pálinkát, hiszen emberöltő óta nagyon sokan jártak és járnak ide főzetni, s lett messze földön híres a viszáki pálinka.

Hossz: 52 km
Szintkülönbség: 210 m
Útjelzés: Őrség 5 kerékpárútvonal
Nehézségi fok: könnyű, közepesen nehéz szakaszokkal

Az Őrség 5 kerékpár útvonal az Őrség északkeleti vidékét járja be, Nagyrákoson át, Pankasz, Kisrákos Szaknyér érintésével jutunk el az Őrség kapujáig. Az Őrimagyarósd-Hegyhátszentjakab közti úton, balra, a Várdombon egy magas kilátó jelzi a helyet, ahol a magyaródi Darabos család „aprólék végháza” állt. Felsőmarácon, a falutól északra fekvő dombtetőn, a Tótfalu major helyén megtalálhatók a török időben állt kis erőd romjai. Innen tovább a Himfai-parkerdőn át Gróf Sigray Antal egykori birtokára érünk. Meredek emelkedőn haladva kitérőt tehetünk Hegyhátszentmárton felé a Földvárhoz. Visszafelé Viszákon át vezet az út az erdőn keresztül Ispánkra, majd Őriszentpéterre.

Hossz: 34 km
Szintkülönbség: 360 m
Útjelzés: Őrség 6 kerékpárútvonal
Nehézségi fok: közepesen nehéz, nehéz szakaszokkal

Az Őrség 6 kerékpár útvonal Őriszentpéterről Kondorfán át a Hársas-tóhoz vezet bennünket. A Hársas-patak táplálta mesterséges tó nemcsak a horgászok, hanem a fürdőzők és kirándulók körében is kedvelt, fekvése, környezete miatt rendkívüli látványt, élményt nyújt. A tóparti sétány mellett épült ki az 1 km hosszú Hársas-tó tanösvény, ami a tó és környékének élővilágát, a vidék építészeti értékeit mutatja be. Visszaúton Szalafő felé vesszük az irányt, Farkasfán át, majd a fő útról letérve, erdészeti kavicsos úton az “Őserdő” mentén jutunk a Pityerszeri Népi Műemlékegyütteshez, de még előtte megszemlélhetjük a szabadon tartott európai bölényeket és eurázsiai vadlovakat, hogy aztán a Szala folyásirányát követve visszatérjünk az Őrség fővárosába.