Őrség-Vendvidéki  kerékpár túrák

Őrség-Vendvidéki kerékpártúra 1. 

Kerékpárral a Himfai-tóhoz és parkerdőhöz (Őrség 5)

Őriszentpéter–Nagyrákos–Pankasz–Kisrákos–Szaknyér–Őrimagyarósd–Felsőmarác–Ivánc–Hegyhátszentmárton–Viszák–Ispánk–Őriszentpéter

Táv: 53 km
Időtartam: 6 óra
Szint: 210 m

Őriszentpéter-Városszerről Szaknyérig az ŐV2 túraútvonal leírása szerint haladunk. Innen az Őrség 5 útvonal kitáblázása szerint tekerünk tovább. Szaknyér központjában balra fordulunk, majd a következő útkereszteződésben jobbra térünk és kb. 500 m múlva beérünk Őrimagyarósdra. A Várdombon megtekinthetjük azt a helyet, ahol hajdanán Magyarósd földesurának, a Darabos-családnak “aprólék végháza” (210)állt. Továbbindulva, a főutak Y-elágazásában balra tartunk Nádasd irányába. Kb. 3,5 km után balra térünk a kavicsos útra (esős időszakban nehezen járható). Az erdők között vezető úton kb. 4 km múlva érjük el Felsőmarácot. 
Jobbra fordulunk a Fő utcára, és legurulunk a Himfai-tó (180)felé, amelyet a község után, a völgyben jobbra, egy kavicsos úton tudunk megközelíteni. Itt tűzrakó helyet, kilátót is találunk. Remek hely a feltöltődésre. Visszatérünk az aszfaltútra, jobbra fordulunk, majd a következő útkereszteződésben balra térünk Ivánc felé. A településre egy kanyargós kaptatón érünk fel. A dombon rögtön jobbra áll a Sigray-kastély (188), amely ma elme-szociális otthonként működik. Továbbtekerve, a Kosssuth u./Petőfi u. kereszteződésében tekintsük meg a Szent Miklós-templomot (187), majd a Petőfi utcán tegyünk kitérőt az Árpád-kori településre, Hegyhátszentmártonra. A látnivalók – Szent Márton-templom, Lugos-patak völgye(199) –megtekintése után visszatérünk Iváncra, ahol a Szent Miklós-templomnál jobbra fordulunk, majd 2 km után balra tartunk Viszák felé. A településen nézzük meg a Tündérkertet (237). Az Őrség 5 táblázás szerint hagyjuk el a települést.
Egy emelkedő leküzdése után kb. 500 m-t tekerünk a főúton, majd jobbra térünk egy kavicsos útra. Az erdős szakaszt követően kiérünk a főútra, ahol balra fordulunk, és innen már egyenesen Őriszentpéterre jutunk. Útközben érintjük a Bárkás-tavat, illetve Ispánk település mellett haladunk el.

Őrség-Vendvidéki kerékpártúra 2.

Őrség 4 kerékpártúra

Őriszentpéter–Nagyrákos–Pankasz–Kisrákos–Szaknyér–Hegyhátszentjakab–Szőce–Őrimagyarósd–Viszák–Ispánk–Őriszentpéter

Táv: 38 km
Időtartam: 5 óra
Szint: 180 m

Őriszentpéterről erdők között tekerünk a “Völgyhídi faluba”, Nagyrákosra (3 km). Érdekes látnivaló az 1399 m hosszú vasúti viadukt (206). Tekintsük meg a zsúpfedeles tájházat és kovácsműhelyt (205)is. A következő település Pankasz, amely híres az 1755-ben épített szoknyás haranglábról (219). A Denke-patak mentén Kisrákosra érünk. A faluban jobbra fordulunk egy kavicsos útra ( ). Szaknyér ellenkező végén, a jobb oldalon találjuk az alpaka farmot (225). Ezután Hegyhátszentjakabon, a jelzőtáblákat követve jutunk a festői környezetben fekvő Vadása-tóhoz (186). Strandolhatunk vagy sétálhatunk a tanösvényeken. A tó menti aszfaltúton tekerünk tovább. A következő útkereszteződésben jobbra fordulunk Szőce felé. A településen megtekinthetjük a Lápok Házát (233), illetve a tőzegmohás és a kékperjés láprétet. Szakvezetéssel egybekötött gyalogtúrán fedezhetjük fel a láp élővilágát, számos jégkorszaki maradvány növényfajt.
Szőcéről kavicsos úton kerekezünk tovább, majd a műútnál balra fordulunk Őrimagyarósd felé. A faluban előbb lejt, majd emelkedik az út. Az emelkedő tetején balra találjuk a földvárat (210), illetve a Malomgát tanösvényt. Rövid kitérő után nyeregbe pattanunk, és a faluból kivezető közúton Viszák felé folytatjuk körtúránkat.
A településen a Tündérkertben (237)megnézhetjük az őshonos magyar gyümölcsfákat. Viszáknak egy rövid, de meredek kaptatón feltekerve intünk búcsút. Innen kb. 500 m-t tekerünk, majd jobbra, ismét kavicsos erdészeti útra térünk. Hangulatos erdei környezetben kerekezünk. Az aszfaltúthoz érve balra, majd a következő lehetőségnél, a műútról ismét balra fordulunk egy kavicsos útra. Kb. 1 km múlva érkezünk meg a “világ közepére”, Ispánkra. A törpe település Keleti szerén balra, a művelődési ház mellett remek pihenőhelyet találunk. A Nyugati szeren kézműves csokoládé manufaktúra működik. Egy 13%-os emelkedő leküzdése után hagyjuk el a falut. A műutak kereszteződésében balra fordulva érünk újra Őriszentpéterre.

Őrség-Vendvidéki kerékpártúra 3.

Tóról tóra tekeregve

Őriszentpéter–Nagyrákos–Pankasz–Felsőjánosfa–Zalalövő–Felsőjánosfa–Hegyhátszentjakab–Őrimagyarósd–Viszák–Ivánc–Felsőmarác–Ispánk–Őriszentpéter

Táv:56 km
Időtartam: 3,5 óra
Szintemelkedés: 332m

Őriszentpéteren, a körforgalomból Nagyrákos irányába indulunk, és kerékpárbarát úton tekerünk Zalalövőig. Ahogy a településre érünk, balra letérünk a főútról, és egy kavicsos ösvényen a Borostyán-tóhoz (47) kerekezünk. (Zalalövőn érdemes megtekinteni atájházat (49) és a Salla Művelődési Központban a római kori emlékeket.) A tó partján vezető kavicsos úton jutunk vissza a főútra. Itt jobbra fordulunk, és visszatekerünk Felsőjánosfára. Az útkereszteződésben jobbra tartva kerekezünk a Vadása-tó (186) felé. Hegyhátszentjakabon a főútról jobbra térünk, és enyhe lejtőn gurulunk a tóhoz, amely kerékpárral is megkerülhető.
Utána az aszfaltúton biciklizünk tovább, majd a következő útkereszteződésnél balra kanyarodunk Őrimagyarósd felé. Őrimagyarósdon egyenesen tekerünk át, majd Viszákon, a T-elágazásban jobbra fordulunk. Kb. 5 km után elérjük a főutat, ahol jobbra térünk Ivánc irányába. 1 km múlva, jobbra kitérőt teszünk Felsőmarácra, a Himfai-tóhoz(180). A falu után jobbra kanyarodva, hosszú, kavicsos úton érjük el a tavat. A töltésen gyalogosan vagy kerékpárral is meg tudjuk kerülni. A kavicsos úton visszatekerünk az aszfaltútig, és jobbra kanyarodva haladunk a kereszteződésig, ahol balra fordulunk. Iváncon, a központban tekintsük meg a katolikus templomot (187)és a helytörténeti gyűjteményt (189). Kb. 4 km múlva balra térünk a kavicsos útra, amelyen Ispánkig tekerünk. Aszfaltúton hagyjuk el, majd T-elágazáshoz érünk, ahol balra folytatjuk tovább utunkat Őriszentpéterre.

Őrség-Vendvidéki kerékpártúra 4.

Kerékpártúra a Belső-Őrségben és a Göcsejben kitekintéssel Szlovéniába

Magyarszombatfa–Prosenjakovci/Pártosfalva–Kobilje/Kebeleszentmárton–Nemesnép–(Márokföld)–Csesztreg–Kerkafalva–Ramocsa–Kerkáskápolna–Bajánsenye–Magyarszombatfa

Táv: 56 km
Időtartam: 5 óra
Szint: 337 m

Az őrségi gerencsérek földjéről, Magyarszombatfa központjából indulunk. A főúton haladjunk a szlovén határ irányába. A dombtetőre vezető meredek úton szőlőlugasok, pincék mellett tekerünk el, visszanézve gyönyörű a kilátás. Pártosfalván, az útkereszteződésben balra fordulunk, és továbbhaladunk a Rátka-patak völgyében. Motvarjevci után Kebeleszentmártonban tekintsük meg a Szent Márton-templomot (119), és a környék legidősebb, kb. 200 éves berkenyefáját, illetve a településen található energiapontokat.
A faluból kiérve, a főutak kereszteződésében balra, Magyarország felé fordulunk. Nemesnépen (2 km) érdemes megtekinteni a haranglábat (25), a kápolnát, a Szentgyörgyvölgyi-patakon átívelő bürü hidat (26), és a település hangulatos, régi épületeit. A Kossuth utcánál balra fordulunk és kitérőt teszünk Márokföldre, ahol levendulaültetvény és kalandpark (24) is található. Utána visszatérünk a fő túraútvonalunkra, és hamarosan Csesztregre érkezünk. Az Ady E. utcában találjuk a Kanászházat (7). Itt balra fordulva érjük el a falu másik szegletében, a Kossuth utcában az Árpád-kori plébániatemplomot (9), és a Hagyományok Házát (8). A Csesztregi Szabadidőparkban (6), a tónál megpihenhetünk és végigsétálhatunk a tanösvényen. Strandolni vagy horgászni is lehet.
Csesztregről a közúton tekerünk Kerkafalvára. Tekintsük meg a református templomot, és a Kéthatár-tavat (13). A település utáni útkereszteződésben balra tartunk Bajánsenye irányába. Bajánsenyén a református templomnál forduljunk balraaz útkereszteződésben. Mielőtt elhagynánk a községet, nézzük meg a helytörténeti gyűjteményt (177), a haranglábat (178), és a református templomot. Feltekerhetünk a hangulatos Kis-hegyre is. A falu után átkelünk a Kerka-patakon, majd horgásztó mellett kerekezünk el. A Haricsa-hegy tartogatja számunkra az utolsó nehezebb emelkedőt. A tetejéről már csak le kell gurulnunk túránk kiindulópontjára, Magyarszombatfára.
Szőcéről kavicsos úton kerekezünk tovább, majd a műútnál balra fordulunk Őrimagyarósd felé. A faluban előbb lejt, majd emelkedik az út. Az emelkedő tetején balra találjuk a földvárat (210), illetve a Malomgát tanösvényt. Rövid kitérő után nyeregbe pattanunk, és a faluból kivezető közúton Viszák felé folytatjuk körtúránkat. A településen a Tündérkertben (237)megnézhetjük az őshonos magyar gyümölcsfákat. Viszáknak egy rövid, de meredek kaptatón feltekerve intünk búcsút. Innen kb. 500 m-t tekerünk, majd jobbra, ismét kavicsos erdészeti útra térünk. Hangulatos erdei környezetben kerekezünk. Az aszfaltúthoz érve balra, majd a következő lehetőségnél, a műútról ismét balra fordulunk egy kavicsos útra. Kb. 1 km múlva érkezünk meg a “világ közepére”, Ispánkra. A törpe település Keleti szerén balra, a művelődési ház mellett remek pihenőhelyet találunk. A Nyugati szeren kézműves csokoládé manufaktúra működik. Egy 13%-os emelkedő leküzdése után hagyjuk el a falut. A műutak kereszteződésében balra fordulva érünk újra Őriszentpéterre.

Őrség-Vendvidéki kerékpártúra 5.

Két keréken, át a „világ közepén”

Őriszentpéter–Kerkáskápolna–Ramocsa–Kerkafalva–Szatta–Nagyrákos–Ispánk–Őriszentpéter

Táv: 27 km
Időtartam: 3 óra
Szint: 160 m

Őriszentpéter központjában, a körforgalomtól az Őrség 3 jelzőtáblák irányítása szerint indulunk. Kerkáskápolnáig 5 km-t kavicsos erdészeti úton teszünk meg. A közúthoz érve balra fordulunk. Rövidesen a bal oldalon, az úttól kb. 300 m-re találjuk a református haranglábat. A település főútján tekerünk, majd Ramocsán át Kerkafalvára, a „Göcsej kapujába” érkezünk. Tekintsük meg a neogótikus református templomot. A település déli részén fekszik a Kéthatár-tó (13), amelynek partján megpihenhetünk.
Gyönyörű erdős részeken, a közúton kerékpározva érjük el az alig 80 fős Szatta községet. A főútról az első útra jobbra térve ( ) megcsodálhatjuk a 400 éves hársfát, amelyet a túlélés fájának (228) is neveznek. Miután megpihentünk az árnyékában, a közúton tekerünk tovább. Nemsokára gyönyörű kilátás bontakozik ki előttünk, ahogy Nagyrákosra érünk. Az 1399 m hosszú vasúti völgyhíd (206)alatt tekerünk be a település központjába. Itt jobbra fordulunk. Alszószeren, a főút jobb oldalán, a Zala-folyó mellett találjuk a zsúpfedeles tájházat és a kovácsműhelyt (205). A település római katolikus templomát (204) is érdemes megtekinteni.
Az Őrség 3 jelzőtáblánál a főútról jobbra térünk, és a települést elhagyva kavicsos földúton (csapadékos időben nehezen járható biciklivel) “a világ közepébe”, Ispánk település Keleti szerére tekerünk. Itt mindenképpen látogassuk meg a Nyugati szeren a kézműves csokoládé manufaktúrát, ahol meg is kóstolhatjuk a finomságokat. Ispánk után egy 13%-os rövid, de húzós emelkedő következik. A következő útkereszteződésnél balra fordulunk, majd hamarosan megérkezünk kiindulópontunkra, Őriszentpéterre, ahol megtekinthetjük a település nevezetességeit (211-218), illetve megkóstolhatjuk a helyi finomságokat.
Utána az aszfaltúton biciklizünk tovább, majd a következő útkereszteződésnél balra kanyarodunk Őrimagyarósd felé. Őrimagyarósdon egyenesen tekerünk át, majd Viszákon, a T-elágazásban jobbra fordulunk. Kb. 5 km után elérjük a főutat, ahol jobbra térünk Ivánc irányába.
1 km múlva, jobbra kitérőt teszünk Felsőmarácra, a Himfai-tóhoz(180). A falu után jobbra kanyarodva, hosszú, kavicsos úton érjük el a tavat. A töltésen gyalogosan vagy kerékpárral is meg tudjuk kerülni. A kavicsos úton visszatekerünk az aszfaltútig, és jobbra kanyarodva haladunk a kereszteződésig, ahol balra fordulunk. Iváncon, a központban tekintsük meg a katolikus templomot (187)és a helytörténeti gyűjteményt (189). Kb. 4 km múlva balra térünk a kavicsos útra, amelyen Ispánkig tekerünk. Aszfaltúton hagyjuk el, majd T-elágazáshoz érünk, ahol balra folytatjuk tovább utunkat Őriszentpéterre.

Őrség-Vendvidéki kerékpártúra 6.

Őrségi tekergés a gerencsérek földjén

Őriszentpéter–Bajánsenye–Magyarszombatfa–Velemér–Szentgyörgyvölgy–Magyarföld–Kerkáskápolna–Őriszentpéter

Táv: 33 km
Időtartam: 3,5 óra
Szint: 280 m

Kerékpáros körtúránkra Őriszentpéter központjából, a Bajánsenye felé vezető közúton indulunk, az egykori magyar „Maginot-vonal” mentén. Bajánsenyén megtekinthetjük a református templomot (179), a haranglábat (178), és a helytörténeti gyűjteményt (177). Magyarszombatfáig kerékpárbarát úton tekerünk, közben kisebb emelkedőt kell leküzdenünk. A településen a fazekasoknál kipróbálhatjuk a korongozást, vásárolhatunk gyönyörű portékáikból. Nem messze található a Vadászati kiállítás (202), amelynek megtekintése után továbbgurulunk a Fő utcán, majd balra térünk a Gödörházi útra.
4,4 km múlva Velemérre érünk, ahol a főútról jobbra térve, egy dombtetőn, a Papréten találjuk a Szentháromság-templomot (234), amelyet a “fény templomának” is neveznek. Szentgyörgyvölgyön tekintsük meg a festett kazettás mennyezetű református templomot (33), de a Vörösmarty utcán megcsodálhatjuk a fazekasok munkáit is. (Innen kitérőt tehetünk a kb. 5 km-re található Márokföldi kalandparkhoz.) Az Ady E. utcára fordulva, Magyarföld felé az erdőben tekerünk tovább. 2,8 km múlva bejárhatjuk a Töllös-tanösvényt, ahol a szálaló erdőkről tájékozódhatunk. Magyarföldön egy gyönyörű rét közepén találjuk a Fatemplomot (23). Továbbgurulva átkelünk a Kerka-patakon, amelynek gyönyörű a környezete. Kerkáskápolnán, a közút elágazásánál nem térünk le, hanem egyenesen továbbtekerünk akavicsos erdészeti úton, és erdők ölelésében érkezünk az Őrség fővárosába, Őriszentpéterre. Érdemes megtekinteni a nevezetességeket, többek között az Árpád-kori katolikus templomot (211), mellette a középkori téglaégetőt (212), az ŐNPLátogatóközpontját, és megkóstolni az őrségi tájjellegű ételeket, mint a dödöllét és a tökös-mákos rétest.

Őrség-Vendvidéki kerékpártúra 7.

Őrségi kerékpártúra, szlovéniai kitekintéssel

Őriszentpéter–Szalafő–Hodoš/Őrihodos–Krplivnik/Kapornak–Domanjševci/Domonkosfa–Kercaszomor–Bajánsenye–Őriszentpéter

Táv: 33 km
Időtartam: 3,5 óra
Szint: 270 m

Őriszentpéter központjából, a körforgalom melletti szökőkúttól indulunk Szalafő felé. Nemsokára elhaladunk a református templom, majd az ŐNP Látogatóközpontja (Tourinform iroda) mellett. A következő kereszteződésnél balra térünk Szalafő irányába. Kb. 500 m múlva balra feltétlenül tekintsünk megaz Árpád-kori katolikus templomot (211), és mellette a középkori téglaégetőt (212)! Szalafőn, a bal oldalon látható az Égig érő paszuly népmesepark, majd a falu központjában a református templom. Itt éttermet is találunk. A következő kereszteződésben Pityerszer felé térünk. A dombtetőn érjük el a Népi Műemlékegyüttest (222), ahol bepillantást nyerhetünk a régi paraszti világba. Az autentikus környezetet erdészeti kavicsos úton hagyjuk el, majd rögtön európai bölények és eurázsiai vadlovak mellett haladunk el. Az erdős részen, az útkereszteződésben balra fordulunk Hodoš irányába, majd a dombtetőn érünk a magyar–szlovén határra. AHatárőr-parkban tájékozódhatunk a határőrizetről, és meg is pihenhetünk. (Érvényes személyi okmány legyen nálunk.)
Kb. 2,5 km múlva, meredek lejtőn, már aszfaltúton érünk Hodošra. A kereszteződésben jobbra kitérőt tehetünk a Hodosi-tóhoz (115), majd balra tekerünk tovább a községen keresztül. A főútnál jobbra, majd kb. 400 m múlva balra térünk Krplivnik felé. (Egyenesen haladva Sal községbe érünk. A környező réteken megcsodálhatjuk a gyönyörű védett növényt, a Daphne cneorumot, azaz a henye boroszlánt.) Átkelünk a vasúti felüljárón és a Kerka-patakon, majd jobbra találjuk a Kapornaki tájházat (124) és atündérkertet.
Kapornak után meredek emelkedőt kell leküzdenünk, majd lejtőn gurulunk be Domanjševci községbe. Nézzük meg a két Kis-Kerkára épített vízimalmot! A településen balra térünk, majd rövidesen újra átlépjük az államhatárt. Innen kb. 1,5 km-re jobbra, kavicsos-, ill. földúton kitérőt tehetünk a Pusztatemetőhöz. Kercaszomor főutcáján tekintsük meg a református templomot (192). A település után, a főút-kereszteződésben balra térünk Őriszentpéter felé. Bajánsenyén barangolhatunk a Kis-hegyen, megtekinthetjük a református templomot (179) és a helytörténeti gyűjteményt (177). Az egykori magyar „Maginot-vonal” mentén haladva, 6 km múlva érjük el Őriszentpétert.

Őrség-Vendvidéki kerékpártúra 8.

Őrségből Goričkoba

Őriszentpéter–Szalafő–Hodoš/Őrihodos–Dolenci/Dolány–Hodoš/Hodos–Bajánsenye–Őriszentpéter

Táv: 38 km
Időtartam: 3 óra
Szintemelkedés: 391 m

Őriszentpéteren, a körforgalomból Szalafő irányába indulunk. 2 km múlva, az útkereszteződésben balra térünk. A dimbes-dombos kerékpárbarát úton, 6 km után beérünk Szalafőre, ahol balra fordulunk Pityerszer felé. Tekintsük meg a Népi Műemlékegyüttest(222). Ezután a kavicsos úton tekerünk tovább. Közben eurázsiai vadlovak és európai bölények mellett haladunk el. Az útbaigazító tábláknál balra térünk a kavicsos erdei útra, a szlovén–magyar határkő irányába. A határkőnél egyenesen tekerünk tovább Szlovénia felé, ahol erdők között és mezőkön át, továbbra is kavicsos úton érünk Hodošra. Az aszfaltútnál jobbra kanyarodunk, majd lejtőn gurulunk lefelé. Hodošt elhagyva elhaladunk a Hodosi-tó (115)töltése mellett, majd az aszfaltutak kereszteződésénél balra kanyarodunk Dolenci felé. Emelkedőt leküzdve érkezünk meg Dolencibe. A domb tetején, jobbra látható a Szent Miklós-templom (65). Lejtőn hagyjuk el Dolencit, majd letérünk balra, a kavicsos erdei ösvényre. Ezen az erdőn át eljutunk a Hodosi-tóig. A tó körül tanösvény vezeti végig a látogatókat, információs táblákkal és pihenővel, valamint tiszta ivóvízforrással. Utunkat aszfaltúton folytatjuk Hodos irányába, és tovább, a szlovén–magyar határon át egészen Bajánsenye központjáig. Bajánsenyén, a négyes útkereszteződésben balra térünk Őriszentpéter irányába. Aszfaltúton érkezünk vissza kiindulópontunkhoz, a körforgalomhoz.

Őrség-Vendvidéki kerékpártúra 9.

Kiruccanás a festői szépségű Hársas-tóhoz

Őriszentpéter–Kondorfa–Szentgotthárd-Máriaújfalu–Farkasfa–Szalafő–Őriszentpéter

Táv: 34 km
Időtartam: 5 óra
Szint: 360 m

Őriszentpéterről Szentgotthárd irányába az Őrség 6 kitáblázás szerint indulunk, amelyet túránk során végig kövessünk. A főúton dimbes-dombos tájon tekerünk, majd lejtőn gurulunk be Kondorfára, ahol megtekinthetjük a római katolikus templomot. A főúton kerekezünk, majd nemsokára a völgyben átkelünk a Huszászi-patakon. Ezután a közút élesen elkanyarodik jobbra, de mi balra térünk egy kavicsos erdészeti útra. Gyönyörű erdők között tekerünk felfelé. Aszfaltúthoz érünk, jobbra fordulunk, és a kitáblázás szerint a festői környezetű Hársas-tóhoz (229) biciklizünk. Remek hely strandolásra, pihenésre. A tónál nyári időszakban büfé is üzemel. Ajánlott a tavatkörbesétálni. Közben a tanösvényen kihelyezett táblákról tájékozódhatunk a tó és környékének élővilágáról, építészeti értékeiről.
Újra a nyeregbe pattanva a dombtető felé tekerünk. Farkasfán, a dombtetőn már látszik a meteorológiai állomás, majd legurulunk a községbe. A faluban tekintsük meg a haranglábat és a Szent Anna-templomot, illetve a falu központjában megtölthetjük kulacsunkat. Meredek úton hagyjuk magunk mögött a települést. Szebbnél szebb erdők következnek, majd a rétek mellett haladva pillantjuk meg Szalafőt.
Napjainkban is jól megfigyelhetjük a faluban az Őrségre jellemző “szeres” településszerkezetet, ellátogathatunk a Pityerszeri Népi Műemlékegyütteshez (222), mellette európai bölényeket, eurázsiai vadlovakat láthatunk, tanösvényeken sétálhatunk. A rengeteg látnivaló miatt hosszabb időt szánjunk a községre.
Pityerszerről kavicsos úton feltekerhetünk a magyar–szlovén határnál található Határőr-emlékparkhoz, amely a nem is oly régmúlt határőrizetét mutatja be. Túránk befejező állomására, Őriszentpéterre a főúton jutunk el. Megtekinthetjük azÁrpád-kori templomot (211), és mellette a középkori téglaégetőt (212), de ellátogathatunk a fazekasokhoz (214) is.

Őrség-Vendvidéki kerékpártúra 10.

Kerékpártúra a Vendvidék, Őrség és Goricko tájain

Apátistvánfalva/Števanovci–Orfalu/Andovci–Budinci/Bűdfalva–Dolenci/Dolány–Hodoš/Őrihodos–Szalafő–Farkasfa–Orfalu/Andovci–Apátistvánfalva/Števanovci

Táv: 36,5 km
Időtartam: 5 óra
Szint: 600 m

Apátistvánfalva központjából meredek lejtőn gurulunk le, majd egy emelkedő leküzdése után érünk Orfalu központjába (teaház és füveskert). A Budinci táblánál megtekinthetjük a szoknyás haranglábat (208). Itt jobbra fordulunk, és a Vendvidék kerékpárúton érjük el rövidesen Szlovéniát.
Bűdfalván elénk tárul a Goričko minden szépsége. Bal oldalon egy kápolnát, mellette pihenővel. Az aszfaltúton szemet gyönyörködtető tájon át, hosszabb gurulás után a Dolányi-patak hídjához érünk, ahol tartsunk balra. A patak menti szűk aszfaltúton, a sportpályához érve tartsunk jobbra (balra egy farmházhoz jutunk, ahol alpakákat láthatunk), majd a következő útkereszteződésben szintén jobbra. Egy 10%-os emelkedő után érünk Dolányba, a Szent Miklós-plébániatemplomhoz (65). Miután megtekintettük, guruljunk vissza a kereszteződésig és forduljunk jobbra Hodoš felé. A Hodosi-tónál (115)akár vidrákat, vízimadarakat is megfigyelhetünk.
4 km után érünk Hodošra. A falu elején tábla irányít balra, Szalafő felé (5 km). Felhajtunk az emelkedőn, és a következő jelzőtáblánál ismét balra térünk a kavicsos útra. A határnál, a Határőr Emlékparkban bepillantást kapunk az egykori határellenőrzés időszakába. A következő erdészeti utak kereszteződésében haladjunk egyenesen, majd a másodiknál forduljunk jobbra. Hamarosan bal oldalt eurázsiai vadlovakat, európai bölényeket láthatunk. Szalafő-Pityerszeren megtekinthetjük a Népi Műemlékegyüttest (222), megtapasztalhatjuk hogyan éltek őseink ezen a gyönyörű vidéken. Tökmagolajat “üthetünk”, őrségi perecet süthetünk, vagy a falu több pontján is hagyományos helyi ételeket kóstolhatunk.
Szalafő után, a következő kereszteződésben balra fordulunk Szentgotthárd–Farkasfa felé. Egy emelkedő után, gyönyörű erdők között érkezünkFarkasfára, ahol élelmiszerbolt is található. Egyenesen haladunk tovább, ismét egy domb következik, a tetején meteorológiai állomással. A következő útkereszteződésben balra fordulunk, majd Orfalun át visszaérkezünk Apátistvánfalvára.

Őrség-Vendvidéki kerékpártúra 11.

Szentgotthárdi körtúra

Szentgotthárd/Monošter–Apátistvánfalva/Števanovci–Hársas-tó/jezero Hársas–Szentgotthárd/Monošter

Táv: 19 km
Időtartam: 1,5 óra
Szint: 215 m

Körtúránk kiindulópontja Szentgotthárd, Magyarország legnyugatibb városa. A dupla körforgalmon áthaladva, Kétvölgy irányába indulunk a főúton. A városból kivezető úton egy rövid, 13%-os emelkedőre számítsunk, viszont a dombtetőn a panoráma kárpótol bennünket. Látható innen a Rába-völgye, valamint Mogersdorfban a szentgotthárdi csata emlékére emelt kőkereszt is.
Továbbtekerve elhaladunk Zsidahegy mellett, majd sűrű, hangulatos erdőben, a Vendvidéken kerékpározunk. Apátistvánfalváig még két meredek, 10%-os emelkedőt kell leküzdenünk, majd festőien rendezett táj tárul elénk, miközben a lejtőn gurulunk le a völgybe. Feltekerve, párszáz méter után Kétvölgy irányában találjuk az ŐNPÖkoturisztikai Információs Centrumot (175), mellette a Határőr emlékhelyet (174). A szomszédos faluban, kb. 3 km-re érdemes felkeresni a Kétvölgyi-kilátót (197), ahonnan gyönyörű a kilátás. Apátistvánfalván legurulunk a meredek lejtőn, majd jobbra fordulunk és a Hársas-patak völgyében folytatjuk utunkat.
Az erdők ölelésében fekvő Hársas-tóhoz érve megpihenhetünk, a tanösvény (229)mentén körbesétálhatjuk a tavat, közben érdekes információkkal gazdagodhatunk vagystrandolhatunk is. Utunkat folytatva Szentgotthárd–Máriaújfalun a főútra balra kanyarodva érjük el újra Szentgotthárd városát. Itt érdemes megtekinteni a város nevezetességeit, többek között a Nagyboldogasszony-templomot és monostort (231), az épület mögötti barokk kertet, a színház épületét, vagy ellátogathatunk a strandfürdőbe is.

Őrség-Vendvidéki kerékpártúra 12.

Határon innen és túl

Apátistvánfalva/Števanovci–Kétvölgy/Verica-Ritkarovci–Čepinci/Kerkafő–Markovci/Marokrét–Šalovci/Sal–Dolenci/Dolány–Budinci/Bűdfalva–Orfalu/Andovci–Apátistvánfalva/Števanovci

Táv: 31 km
Időtartam: 3 óra
Szint: 435 m

Apátistvánfalván a katolikus templomtól (Fő u.) indulunk. A kereszteződésben balra fordulunk, majd rövid emelkedő után balra találjuk a Határőr Emlékhelyet (174), és az ŐNP Ökoturisztikai Információs Centrumot (175). Továbbhaladva a főút Kétvölgy mellett halad el. Térjünk le jobbra és menjünk fel a kilátóba (197), ahonnan a szomszédos országokba is ellátunk. Hamarosan elérjük a magyar–szlovén határátkelőt.
A Muravidékre érve az apró Kerkafőn tekerünk át. Csak néhány család lakóházai láthatóak elszórtan, mellettük gyümölcsösök, kaszálók, szántók. Ez a szórvány településszerkezet megfigyelhető a Vendvidéken is. Kerkafőn ered a Kerka-patak. A gerincről tiszta időben akár a Maribor melletti Pohorje-hegység is látható. A határtól Marokrétig szinte csak lejtőn, jó minőségű főúton gurulunk. A település után a Kerka-patak mellett tekerve érkezünk meg Sal községbe, ahol balra fordulunk Hodoš felé. A fagyizó után balra térünk Dolenci felé. A következő 2 km-en enyhe emelkedőn tapossuk a pedált.
Dolányban balra térünk Budinci felé. (Ha itt egyenesen továbbmegyünk, rövid kitérőt tehetünk a dolányi Szent Miklós-plébániatemplomhoz (65).) Elszórtan épült házak között biciklizünk a településen, a temetővel szemben gyönyörű kápolnát láthatunk. A faluból kiérve – bár ezt tábla nem jelzi –, a következő útkereszteződésben jobbra fordulunk. A sportpálya mellett gurulunk le a Dolányi-patak völgyébe, majd az egyre szűkülő úton tekerünk fel a következő dombra. Az elsőbbségadás táblánál balra fordulunk. Az emelkedő tetején egy vén gesztenyefát, mellette kápolnát és pihenőt találunk, ahol a pozitív energiát adó helyen megpihenhetünk. 500 m múlva újra Magyarországon, kerékpárúton tekerünk Orfaluba. Aközpontban tekintsük meg a szoknyás haranglábat (208), a Rába-vidéki tájházat (209), vagy térjünk be a főút mentén található teaházba is. A főúton érünk vissza Apátistvánfalvára.

Őrség-Vendvidéki kerékpártúra 13.

Szentgotthárdi körtúra vendvidéki tájakon

Szentgotthárd/Monošter–Alsószölnök/Dolnji Senik–Felsőszölnök/Gornji Senik–Kétvölgy/Verica-Ritkarovci–Apátistvánfalva/Števanovci–Szentgotthárd/Monošter

Táv: 32 km
Időtartam: 2,5 óra
Szintemelkedés: 412 m

Kerékpártúránk a szentgotthárdi Gotthard Therme Hoteltól indul. Balra, a központban található dupla körforgalmat Alsószölnök irányába hagyjuk el (Mártírok út), majd néhány km után kerékpárúton érünk ki Szentgotthárdról. Kerékpárbarát úton tekerünk Alsószölnökig, ahol a Bognárház (171)mellett elhaladva, a közúton hajtunk tovább Felsőszölnökre. Tekintsük meg a Kühár emlékházat (181), majd tekerjünk visszafelé a közúton és térjünk jobbra, Kétvölgy felé. A faluba szerpentinnel tűzdelt aszfaltúton, emelkedőn és lejtőn át jutunk el. A Kétvölgyi-kilátónál (197)megpihenhetünk, ahonnan remek kilátás nyílik a környékre.
Apátistvánfalva irányába folytatjuk utunkat, ahol megtekinthetjük a Határőr Múzeumot (174), valamint felfrissülhetünk az Apát Hotel és Étteremben. 9 km múlva Máriaújfalura, a Hársas-tóhoz érünk. A festői környezetű tónál újra tarthatunk egy kis pihenőt és akár körbe is kerékpározhatjuk vagy sétálhatjuk a tanösvény (229)mentén. A Máriaújfalu utáni T-elágazásban balra fordulunk, és kerékpárbarát úton (Kossuth u.) tekerünk Szentgotthárd központjába, a körforgalomig (3,5 km). Ha kihagyjuk a Hársas-tavat, akkor Apátistvánfalva után Zsidahegy érintésével érkezünk vissza Szentgotthárdra, ahol a dupla körforgalmat a 2. kijáraton át elhagyva juthatunk a Gotthard Therme Hotelhez.