2020.02.15-én szombaton, az Őrségi Kerékpáros és Természetbarát Egyesület szervezésében került megrendezésre a “Négy évszak – négy elem” gyalogtúra sorozat első alkalma, melynek témája a tűz volt. Útvonala a gerencsérek földjét járta be, Magyarszombatfáról indult és érkezett.

Nagyon sokan – több, mint 120 fő – voltak kíváncsiak rá, hogy mit is rejt a program valójában.

Fél 9-től kezdtek érkezni a résztvevők, akik nagyon sok helyről jöttek az országból. 9 órakor egy rövid ismertetőt kaptunk Albert Attila polgármester Úrtól, melyben bevezette a résztvevőket a magyarszombatfai fazekasság 700 éves történetébe. Megtekinthettük a fakezasházat, majd útnak indultunk. Még a településen betértünk Czúgh János emlékére alapított emlékházba, ahol meghallgathattuk az emlékház létrehozásának történeti emlékeit, megtekinthettük a kézműves kerámia gyűjteményt, remekeket. Rövid séta után következett a pálinkafőzde megtekintése, majd “hegymenetbe” kapcsolva a Ritási-dombra kapaszkodtunk fel, közel 300 m-es magasságba. Rövid pihenőt követően a zöld jelzés mentén a magyar-szlovén határon haladtunk a határköveket jobbról, balról megkerülve. Gödörházán épített örökségeket vehettük szemügyre, majd a remek tájakon át vezető turistautakon Velemérre, a Fények templomáig gyalogoltunk. Itt egy forró gulyással tudtuk, tudták pótolni az elégetett kalóriákat a csapat tagjai. Az ebédet követő rövid “szieszta” és az egyedülállóan gyönyörű templom megtekintése után visszaindultunk Magyarszombatfára.

Kiváló, szinte tavaszias időben, remek hangulatú túrán szerezhettünk magunknak és egymásnak újabb élményeket, töltődhettünk fel, hogy újult erővel készülhessünk a dolgos hétköznapokra, avagy a következő túránkra!